Meme Yeniden Yapılması Meme Rekonstrüksüyonu

MENU
  • Ana Sayfa
  • Yüz Estetiği
  • Meme Estetiği
  • Vücut Estetiği
  • Cinsel Estetik
  • Diğer Konular
  • iletişim
Yazar: Kutlu Sevin

Meme Yeniden Yapılması - Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası

Meme kanseri nedeniyle memenin alınmasından sonra oluşan eksiklik kadında moral bozukluğu hatta depresyona neden olabilir. Oysa kanser evresi ve diğer bulguları incelenerek uygun olan bayan hastalarda kendi dokuları ve silikon jel protez kullanılarak tekrar göğüs yapılması mümkündür.  Memenin yeniden yapılmasına meme rekonstrüksüyonu denir.

Cinselliğinin ve kadınlığının önemli bir parçası olan göğüs yapısının hastaya tekrar geri kazandırılması hayat kalitesini, moral durumunu yükseltecektir. Uygun endikasyon konulan hastalarda meme onarımı hastann hayat kalitesini arttırır, ayrıca kanser nüksü yönünden yapılacak takipleri de engellemez.

Hasta Seçimi Kriterleri ve Risk Faktörleri:

meme silikon protezGünümüzde artık meme kanseri ameliyatları meme derisini büyük ölçüde korumaya yönelik yapılmaktadır. Bu da yapılabilecek onarımların kalitesini arttırmaktadır.

Eğer meme derisi korunamamış, kanser nedeniyle çıkarılmışsa, meme alanına büyük olasılıkla vücudun başka bir yerinden deri yaması (greft) konmuştur. Deri yaması, normal deriden daha incedir. Bu nedenle altına silikon meme protezi konamaz. Bu durumda, karın ya da sırt bölgesinden kas-deri dokusu aktarılabilir. Daha sonra aktarılan dokunun arkasına silikon meme protezi yerleştirilebilir.

Meme dokusunun hemen hemen hepsi matektomide alınması nedeniyle, rekonstrüksiyonu yapılan meme (1) süt üretemez, (2) hormonal sinyallere cevap veremez, ve (3) normal duyu algılaması yapamaz.Plastik cerrah ve onkolog ile konsülte edildikten sonra, mastektomi sonrası hemen rekonstrüksiyon kabul edilebilen yöntem olabilir.

Diğer durumlarda, geciktirilmiş rekonstrüksiyon en iyi seçimdir - örnek olarak, meme kanserinin türü, ameliyat sonrası radyoterapi. rekonstrüksiyon için girişimler (1)protez yerleştirilmesi, (2) yeni bir meme oluşturmak için, pediküllü veya serbest kas-deri flebi kullanımı, veya (3) protez ve flep kombinasyonu olabilir.

Büyük ve sarkık memeler için küçültme mamoplastisi gerekebilir. Çok aşırı büyülk olanlarda ise serbest nipple grefti uygulanır. Orta derecede meme büyüklüğü olan zayıf hastalarda daha farklı cerrahi yaklaşım seçilebilir. Cerrahi girişim genel anestezi altında yapılır. İlk ameliyatta kanser nedeniyle alınan meme bölgesine doku genişletici yerleştirilir. Doku genişletici, balon şeklinde silikon yapısındadır. Balona bağlı küçük bir hazneden ameliyat sonrası belli aralıklarla serum injekte edilerek balon yavaş yavaş şişirilir. Balon hacmi arttıkça üzerindeki deri genişler. Bu süreç 6-9 ay sürer.

Üstteki resimde doku genişletici üç safhada gösterilmiştir. Göğüs derisi istenilen hacime ulaştıktan sonra ikinci ameliyatta balon çıkartılarak yerine silikon jel meme protezi yerleştirilir (üçüncü resim). Meme protezi yerleştirildikten sonra diğer ameliyat seanslarında meme başı rekonstrüksüyonu yapılabilir. Bunun için hastadan alınan deri yaması kullanılır. Yeniden yapılan meme başı ve meme derisinde eskisi duyusal algılama beklenmemelidir. Ayrıca emzirmem mümkün olmyacaktır.

Sonuç ve Hastanın Beklentileri

Sonuçta göğüs alınmasını takiben oluşan görüntüye kıyasla hastayı çok daha fazla tatmin edebilecek özellikte yeni göğüs oluşmuştur. Ancak göğüsün bazı kısımların ince izler bulunacaktır. Altı ay ile bir yıl arasında izler daha belirsiz hale gelecektir.


Google+
kutlusevin
Prof. Dr. Kutlu Sevin

doktora sor

Muayenehane:
Filistin sokak 9/8 Gaziosmanpaşa Ankara
Tel: 0 532 274 4366
Hastane:
Ankara Tıp Fakültesi
Estetik Plastik Cerrahi Kliniği
Öğretim Üyesi

Yeniden Meme Yapılması ile ilgili konular

Meme Kanseri
Estetik Meme Nedir
Meme Estetiği
Meme Başı estetiği

Yasal Uyarı

Bu sitedeki bilgi yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, reklam, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için Uyarılar sayfasını okuyunuz.

--->> SORUNUZ VARSA GÖNDERİNİZ!


Gizlilik Sözleşmesi
Prof. Dr. Kutlu Sevin © 2003-2019